Marantz Model 30-toestellen: nieuwe richting voor Marantz

Redactie Audio Nieuws

Archief Media Detail 306-2020
Moederbedrijf Sound United verklapte het al eens eerder: Marantz moet meer ‘premium’ worden, trouw aan het verleden van het iconische merk. Een grote stap wordt genomen met de nieuwe Model 30-toestellen, die er totaal anders uitzien dan de huidige Marantz-apparaten. Helemaal nieuw? Ja. En neen.

 Wat meteen opvalt bij de Marantz Model 30 en de bijhorende SACD 30n? Een blik op de foto’s bij dit artikel volstaat om daar het antwoord op te weten: het nieuwe design. De twee apparaten zien er helemaal anders uit dan de Marantz-componenten van het afgelopen decennium – en zelfs de PM12 SE-toestellen die enkele weken voor deze nieuwelingen uitgebracht werden!
Blikvanger bij de Model 30 is een voorkant dat uit twee delen bestaat: een kleiner instrumentenpaneel dat uit het apparaat ‘springt’ en een achterliggend groter paneel dat een soort ruitjespatroon vertoont. Dit patroon wordt subtiel belicht door de witte verlichting aan de zijkanten van het kleinere paneel. Het is iets helemaal anders dan de klassieke Marantz-look met bolle voorkant die naar de zijkanten van de toestellen afgerond is. Wel zijn sommige elementen behouden, zoals het kenmerkende patrijspoort-scherm waarop zaken als het volumeniveau en gekozen ingang getoond worden.
Volgens eigen zeggen wil Marantz met het design een nieuwe koers varen en tegelijkertijd ook naar het roemrijke verleden van het merk refereren. De naam ‘Model 30’ is daar ook een uiting van, want in het verre verleden bracht Marantz regelmatig hifi-apparaten uit onder de naam ‘Model’ plus een cijfer. Zo was er ook een legendarische Model 30 in de jaren zeventig.

Klasse D
Die Model 30 van 50 jaar geleden was een gerespecteerde buizenversterker. Technologisch is de nieuwe Model 30-versterker daar lichtjaren van verwijderd. Onder de motorkap zit immers klasse D-technologie, met als eindtrap nCore-modules van het Nederlandse Hypex. Dit is niet helemaal nieuw voor Marantz, want het merk ging al met nCore aan de slag voor het PM-10-vlaggenschip. Het bewees toen al dat klasse D geen breuk vormt met het Marantz-verleden. Dankzij een voorversterkergedeelte op basis van HDAM’s dat intern discreet is ingebouwd en gevoed wordt door een aparte ringkerntransformator wordt de karakteristieke Marantz-sound behouden.

SACD en meer
De SACD 30n is het tweede model in de nieuwe Marantz-reeks. Zoals de naam aangeeft is het een schijfjesspeler – maar ook meer dan dat. Dankzij digitale ingangen is het bruikbaar als DAC en de ‘n’ in de naam wijst op de ingebouwde streamingfunctionaliteit. Het gaat dan uiteraard om het HEOS-platform waardoor het toestel multiroom kan samenwerken met andere Denon- en Marantz-apparaten, maar ook Airplay 2, Bluetooth, Spotify Connect en DLNA.
Opnieuw zit er een stuk techniek uit de hoogste Marantz-toestellen in de SACD 30n. Het drivemechanisme is die uit de SA-10 en werd speciaal voor Sound United ontwikkeld, wat noodzakelijk was omdat cd-drives nu heel zeldzaam worden. Echt opmerkelijk is de DA-conversie, die door Marantz MMM of Marantz Musical Mastering wordt genoemd. Het gebruikt geen klassieke delta-sigma-DAC-chip, maar upsamplet alle PCM-audio eerst naar een DSD-stroom op 11,2 MHz. Die laat een digitale naar analoge conversie toe met minder filterartefacten dan bij een DAC-chip.

Zwart en zilver
De Model 30-versterker en SACD 30n zijn beide beschikbaar in zwart of zilver. Elk toestel kost 3.000 euro.

Informatie
Marantz, www.marantz.nl

 

Check Also
Marmitek: de toekomst van smarthome
Archief Media Detail 306-2020 “Met onze slimme oplossingen en jarenlange ervaring in het aansluiten van ...