Bowers & Wilkins Formation: introductie!

Redactie Algemeen

Archief Media Detail 299-2019
Onlangs heeft Bowers & Wilkins haar belangrijke nieuwe Formation Serie aan de Nederlandse vakpers geïntroduceerd. Met Formation volgt Bowers & Wilkins niet alleen de huidige wireless en multiroom trend, de fabrikant zet hierin – niet onverwacht – direct een hele nieuwe kwaliteitsstandaard neer.

Bowers & Wilkins is een luidsprekerfabrikant met meer dan vijftig jaar ervaring in het ontwerpen en fabriceren van ‘class-leading’ luidsprekers. In de muziekindustrie behoren de luidsprekers van Bowers & Wilkins al decennialang tot een waardevol stuk gereedschap. Ook consumenten kiezen al vele jaren voor de subliem klinkende luidsprekers uit de 600, 700 en 800-serie van de fabrikant. Bowers & Wilkins heeft ook al vele jaren perfect klinkende WiFi en Bluetooth luidsprekers in haar leveringsprogramma, maar deze hadden tot op heden geen multiroom functionaliteit.

Multiroom innovaties
Inmiddels zijn streaming en multiroom helemaal ingeburgerd. De populariteit van de ecosystemen van HEOS (Denon/Marantz), Citation (Harman/Kardon), Dynaudio Music, Bluesound/NAD, Yamaha MusicCast en niet te vergeten Sonos zijn ongekend. Elk van deze systemen heeft zijn eigen publiek en elk systeem heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Sinds de komst van Roon werken de hiervoor gecertificeerde producten van verschillend fabricaat zelfs gebroederlijk naast elkaar.
We mogen dan ook wel voorzichtig stellen dat multiroom audio door Sonos levensvatbaar is geworden en door Roon de fase van volwassenheid heeft bereikt. Het lag dan ook in de lijn der verwachtingen dat Bowers & Wilkins ergens in de tijdlijn met twee gestrekte benen in dit segment zou springen. En wanneer je in een zwaarbevochten markt met een nieuw ecosysteem furore wilt maken, moet je met iets heel speciaals komen. Dat is nu precies wat ze bij Bowers & Wilkins hebben gedaan.

Line-up
Deze nieuwe Formation Serie is het resultaat van ruim drie jaar gezamenlijk ontwikkelingswerk door Bowers & Wilkins en haar nieuwe moederconcern EVA Automation. Dit Amerikaanse technologiebedrijf is sinds 2016 de nieuwe eigenaar van het Britse Bowers & Wilkins. Het initiële doel was een AV-productlijn te ontwikkelen die niet alleen fantastisch klinkt, maar bovenal zeer gemakkelijk is in het gebruik. Deze eenvoud ervaart u zowel in de bediening en bij het installeren van de Formation producten. Via de Formation app is eenvoudig een connectie gemaakt met uw 2,4 GHz of 5 GHz netwerk en bovendien integreert u in een oogwenk een nieuw Formation product in de Formation omgeving. De producten zetten hierbij zelf een 5 GHz mesh-netwerk op en kiezen hierbij zelf voor het meest optimale kanaal. Hierbij maakt de fabrikant gebruik van gereserveerde 5 GHz banden voor radarinstallaties waardoor een optimale werking wordt gegarandeerd. Een trucje dat ook door de nieuwe Yamaha MusicCast generatie wordt gebruikt.
De huidige line-up tijdens de introductie omvat een vijftal producten. De Formation Audio, Formation Wedge, Formation Bar, Formation Bass en de Formation Duo. Dit zijn respectievelijk een draadloze Audio Hub, High Performance speaker, Soundbar, Subwoofer en een High Performance Speaker Systeem. Zonder al te veel uit te wijden op specificaties en technische details van elk individueel product kunnen we wel melden dat Bowers & Wilkins kosten noch moeite heeft gespaard om de best mogelijke beleving te creëren en hierbij past de fabrikant beproefde technieken toe die direct afkomstig zijn uit de premium luidsprekerseries van de fabrikant.

Geluidskwaliteit
Bowers & Wilkins hecht vooral belang aan een sublieme geluidskwaliteit bij de nieuwe Formation luidprekers. Waar de Britse fabrikant voorheen afhankelijk was van technologie en de kwaliteit van anderen, heeft de fabrikant na de overname door EVA Automation dankbaar gebruik gemaakt van de door EVA ontwikkelde technologie & software en deze in haar Formation oplossingen geïntegreerd.
Een van de grootste uitdagingen in draadloze muziekoverdracht is het typische tijdsverschil tussen de draadloze luidprekers onderling en hiermee de timing problemen tussen het linker en rechter kanaal. Met de eerdere wireless technologie bedraagt deze vertraging volgens de technici van Bowers & Wilkins 1 milliseconde. Dit lijkt niet veel, maar dit komt in de praktijk overeen met een verschuiving van 34 centimeter in het geluidsbeeld. Dankzij de technologie van EVA Automation is deze vertraging met een factor duizend teruggebracht en bedraagt nu 1 microseconde, wat overeenkomt met 0,3 millimeter. Hiermee presteren de draadloze luidsprekers net zo goed als conventionele luidsprekermodellen.
Luistert u naar dezelfde muziek door meerdere luidsprekers in dezelfde ruimte, dan zult u geen hinderlijke echo’s meer waarnemen wanneer u zich op het grensgebied van beide luidsprekers bevindt. Luistert u naar een stereopaar, dan zullen de instrumenten veel preciezer in de ruimte worden ‘neergezet’ en zult u een hoge mate van rust in de weergave ervaren. Juist met deze imaging eigenschappen onderscheiden de hoogwaardigere producten zich van de mainstream exemplaren.

Eerste luisterindrukken
Tijdens de persintroductie krijgen we voldoende tijd om een goede eerste indruk van de nieuwe Formation producten op te doen. De ruimte is niet perfect en ook de plaatsing van de Formation producten is hierbij niet optimaal. Feitelijk zoals het in een thuissituatie ook het geval zal zijn.
De geluidskwaliteit van de door ons beluisterde soundbar met subwoofer is dynamisch en stemmen worden mooi gedefinieerd weergegeven. We vergeten al snel dat we naar een 3-kanaals soundbar met een bescheiden subwoofer luisteren. Ook de prachtig gevormde ‘Duo’ klinkt uiterst open en muzikaal. Niets in de klank en imaging eigenschappen doet ons vermoeden dat we met een set wireless luidsprekers te maken hebben.
De Formation Wedge, die ons nog het meest aan onze vertrouwde Bowers & Wilkins Zeppelin doet denken, heeft met de Ncore versterkers, de EVA technologie, software en de ontwikkelingen bij Bowers & Wilkins een duidelijke stap voorwaarts gemaakt in geluidskwaliteit. De midrange definitie en laagweergave zijn van opmerkelijk goede kwaliteit. Volgens de specificaties loopt het laag, ondanks de compacte bouwwijze, zelfs door tot 35 Hertz!
De Formation speakers zijn uitstekend in staat om een grote ruimte te vullen met kwalitatief goed geluid. Dit is een van de vele voordelen van de door Bowers & Wilkins toegepaste Digital Signal Processing en de dynamische equalizer. Mist de weergave in het laag desondanks toch nog aan volume, dan kan de Formation Bass subwoofer een nog krachtiger laagfundament neerleggen met een laagweergave die begint bij 20 Hz.
Let the party begin!

Technologie
Via de gratis te downloaden app voor iPhone of Android is – volgens Bowers & Wilkins – binnen luttele momenten een verbinding opgezet. U kunt dus in een oogwenk genieten van al uw favoriete muziek, waar deze muziek ook vandaan moet komen. Direct uit de doos spelen de Formation speakers muziek via Bluetooth AptX HD en Apple Airplay2. De Formation luidsprekers kunnen via de Formation app muziek streamen vanaf muziekserver, NAS of via Spotify Connect. Wilt u graag muziek streamen van Tidal, Qobuz of internetradio, dan kan dit ofwel via de corresponderende smartphone app of via het ongeëvenaarde Roon-platform.
De fabrikant kiest voor de aansturing van haar luidsprekers voor de magistrale Ncore versterkers van Hypex. Deze versterkers behoren tot de absolute top in klasse D versterking. Bowers & Wilkins stelt dus trots dat deze nieuwe Formation producten nu dus exact zo klinken als dat Bowers & Wilkins dit van begin af aan heeft bedoeld.

Bowers & Wilkins DNA
Waar vrijwel alle Formation luidsprekers zijn voorzien van de uitmuntende aluminium Double Dome tweeters die ook in de 600-serie worden gebruikt, heeft de Formation Duo vederlichte Carbon Dome tweeters. Deze tweeters zijn afkomstig uit de premium 700S2 luidsprekerserie en zijn eveneens in een ontkoppelde turbinebehuizing bovenop de luidspreker geplaatst. In deze Duo past Bowers & Wilkins ook haar mysterieuze maar o zo goed presterende Continuüm materiaal toe voor het conusmateriaal van de laag drivers. Zo lijkt het erop dat echt alle technieken uit de Bowers & Wilkins topseries wederom een plek vinden in de nieuwste productlijnen van Bowers & Wilkins. Dit zult u waarderen wanneer u weer eens een favoriet album opzet en hierbij nieuwe lagen of elementen in de muziek ontdekt.
Te technisch voor u? Gelijk vergeten. Bowers & Wilkins past al deze technieken slechts toe met een enkel doel: uw gemak. Dit betekent voor u uitpakken, neerzetten en vooral genieten van de muziek.

Slimme features
Omdat er nog steeds vele muziekliefhebbers de mogelijkheid willen hebben om een normaal hificomponent te gebruiken, denk aan een trendy vinyldraaier of cd-speler, heeft Bowers de Formation Audio ontworpen.
Hierop kunnen verschillende analoge en digitale bronnen worden aangesloten en kunnen hiermee in de hoogst mogelijke geluidskwaliteit op elke Formation luidspreker in het mesh-netwerk worden afgespeeld. Bovendien kan de Formation Audio als een audiocomponent op een bestaande hifi set worden aangesloten waarmee de set onderdeel wordt van de Formation multiroom omgeving. Hiermee voegt de Formation Audio niet alleen multiroom functionaliteit, maar ook highres streaming functionaliteit aan de hifi set toe.
Volgens de fabrikant zijn deze vijf producten slechts het begin van vele nieuwe producten die nog zullen volgen. Ook ligt het in de lijn der verwachtingen dat de huidige productlijnen nog enkele software updates zullen krijgen waarmee nog meer functionaliteit en slimme features kunnen worden ‘unlocked’.

Ons oordeel
Het moet gezegd worden. De geluidskwaliteit van deze Formation luidsprekers steekt met kop en schouders boven menig concurrent uit. Qua bouwwijze en design zet de fabrikant ook een duidelijk designstatement neer. WiFi luidsprekers mogen immers best gezien worden. Deze actieve Formation luidsprekerserie is dan ook bedoeld voor diegene die oog heeft voor design en hierbij niet hoeft te kijken op een paar euro.
Wij zien deze Formation Serie dan ook als uitstekende alternatief voor Bowers & Wilkins fans die afscheid willen nemen van, of een uitbreiding willen maken op, een conventionele hifi set en hierbij de Bowers & Wilkins geluidskwaliteit willen behouden. Geïnteresseerd? De Bowers & Wilkins Formation luidsprekers zijn inmiddels officieel verkrijgbaar bij Bowers & Wilkins dealers in de Benelux.

Prijzen en info
Formation Audio699,-
Formation Wedge999,-
Formation Bar1.249,-
Formation Bass1.099,-
Formation Duo per stuk1.999,- (meerprijs luidsprekerstandaard  399,-)
Bowers & Wilkins
www.bowers-wilkins.nl

Tekst: Harro Tillema
Foto’s: Harro Tillema en Kirsten van Santen

Check Also
Amacom en Exertis
Amacom en Exertis, een toonaangevende Britse distributeur in zakelijke communicatiemiddelen, audiovisuele hulpmiddelen en netwerkvoorzieningen, zijn ...