DALI Benelux: feestelijke opening met een introductie

Redactie Shows

Bluesound, de Canadese fabrikant van multiroom streamingapparaten, introduceert ‘Generation 2i’ van haar succesvolle muzikale ecosysteem. Medio september maakten we voor het eerst kennis tijdens de feestelijke opening van het nieuwe hoofdkwartier van DALI Benelux in Waalwijk, nu mogen we er daadwerkelijk over schrijven.

Afgelopen zomer waren we op uitnodiging van DALI Benelux welkom in Nørager voor een uitgebreide tour van de factory floor van het Deens luidsprekermerk. DALI produceert zo’n 200.000 luidsprekers per jaar, waarvan grofweg de helft in die thuisstad. We schreven toen behalve over de productie van met name de nieuwere modellen – de actieve Callisto’s – over een vrij recente aanpassing in de positionering van het merk: de oprichting van DALI Benelux, waarmee de vertegenwoordiging in de lage landen nu ongeveer een jaar geleden echt onderdeel van DALI is geworden. Geen importeurschap in Nederland zoals AND Benelux dat had, maar volwaardig lid van de familie. Die ontwikkeling kende afgelopen maand in Waalwijk een belangrijk vervolg: de opening van het nieuwe hoofdkwartier van DALI Benelux, waar we voor het eerst in aanraking kwamen met de nieuwe generatie Bluesound.

DALI Oberon
Hoewel DALI Benelux uiteraard volop meeprofiteert van die ontwikkelingen bij Bluesound waar je verderop in dit verslag meer over leest, was er van het luidsprekermerk zelf ook een nieuwtje waar we eerst even bij stil willen staan. Er is namelijk in Berlijn begin september een budgetserie speakers gepresenteerd die zo vers van de pers kwam dat er een maand eerder in Nørager nog helemaal niet over gesproken mocht worden. Inmiddels weten we vanuit onze verslaggeving van de IFA wat er achter al die geheimzinnigheid schuilging, en konden we in Waalwijk voor het eerst kennismaken met de nieuwe leden van de DALI-familie: de Oberons.De nieuwste productlijn is in het onderste segment van het portfolio vanDALI gepositioneerd. “Betaalbare audiofiele luidsprekers waarin de ervaring van 35 jaar luidsprekers bouwen is terug te vinden”, in de woorden van DALI zelf. De kleinste luidspreker in de nieuwe Oberon-productlijn van het Deense DALI is de Oberon 1 (€ 199,- per stuk), een compacte boekenplankluidspreker met een 29 millimeter lichtgewicht, soft dome-tweeter en een 13 centimeter houtvezelwoofer voor de bas en lagere middentonen. De volgende stap is de iets grotere Oberon 3 (€ 279,- per stuk), ook een monitorluidsprekers maar dan met een 18 centimeter woofer en dezelfde 29 millimeter tweeter. De conus van de middentoner/woofer is een mix van fijnkorrelige papierpulp versterkt met houtvezels om te geven wat Dali beschrijft als een ‘stijve, lichtgewicht en goed presterende structuur’.
Wie liever vloerstaanders heeft kan kiezen uit twee modellen: de Oberon 5 (€ 399,- per stuk) en de Oberon 7 (€ 499,- per stuk). Ze gebruiken allebei dezelfde 29 millimeter tweeter als de monitormodellen, maar in de Oberon 5 zijn twee woofers van 13 centimeter met houtvezelconus geplaatst. In de Oberon 7 hebben de woofers een diameter van 18 centimeter. Wie een compleet Oberon-surroundpakket wil samenstellen, kan de Oberon Vokal-centerluidspreker (€ 349,- per stuk) toevoegen, die is voorzien van een paar bijpassende 13 centimeter middentoners/woofers en dezelfde tweeter als de rest van het Oberon-assortiment.
DALI heeft ook nog een muurhanger uitgebracht genaamd Oberon On-Wall (€ 249,- per stuk). Handig voor wie vloeroppervlak wil uitsparen of zijn luidsprekers buiten het bereik van kinderhandjes wil plaatsen.

DALI SMC
Uiteraard zijn ook de jongste DALI’s voorzien van het ‘speciale goedje’ van de Denen: SMC, of Soft Magnetic Compound. SMC is een poeder bestaande uit magnetische korrels met een unieke eigenschap: ze zijn sterk magnetisch, maar geleiden elektrische stromen zeer slecht. SMC is dus vooral sterk in ‘high magnetic connectivity, very low electrical connectivity’ – dat is de korte versie. Het zachte materiaal dat vrij eenvoudig in diverse vormen geperst kan worden zorgt voor een reductie in zowel eddy currents (‘wervelstroom’, de oncontroleerbaarheid van stroom) als hysteris, twee natuurkundige invloeden op het gedrag van de magneet. De nog kortere versie: het gebruik van SMC vermindert vervorming van het geluid. Na toplijnen Epicon en Rubicon en de actieve Callisto-serie heeft SMC nu ook zijn weg gevonden naar de Oberon-familie. Alle modellen zijn per direct verkrijgbaar in de uitvoeringen wit, zwart essen, donkere walnoot en licht eiken. De frontjes zijn afneembaar.

Introductie Bluesound 2i
Dan terug naar Bluesound voor het grote nieuws rond de tweede generatie of ‘Gen 2i’ van het streamingplatform. Alle Bluesound modellen werken met BluOS, een muziekmanagementsysteem dat alle muziek van haar gebruikers verbindt, organiseert en bedient, of dat nu vanuit een online streamingdienst is of vanuit een bibliotheek in het thuisnetwerk. Bluesound brengt alle bronnen samen en kan muziek naar elke kamer in huis sturen.
Het Bluesound ecosysteem bestaat uit een ‘familie van hoogwaardige, draadloze, digitale multiroom-muziekspelers met audiofiele eigenschappen’, zoals het merk het zelf graag mag duiden.

Bluesound ‘Gen 2i’ bouwt voort op het uiterlijk van Generation 2, dat op een kleine verandering in kleuraccenten na behouden blijft. De verbeteringen zitten dit keer vooral van binnen, en de toevoeging van de letter ‘i’ staat daarom enerzijds voor de herkenbare ‘identiteit’, maar anderzijds ook voor ‘innovatie’ en ‘improvement’.

Verbeteringen
Technologische verbeteringen op het gebied van prestaties en connectiviteit komen niet alleen voort uit eigen technische ontwikkeling, maar zeer nadrukkelijk ook uit wensen van gebruikers. Distributeurs, winkeliers en consumenten hadden inbreng in de totstandkoming van de nieuwe generatie, zo liet de fabrikant bij de introductie weten. Misschien wel het belangrijkste nieuws is dat Bluesound Generation 2i op korte termijn voorzien zal worden van AirPlay 2. De technologie is al aan boord, en zodra het al lopende goedkeuringsproces bij Apple is afgerond zal AirPlay 2 via de eerstvolgende firmware update beschikbaar komen.

Bluesound Powernode 2i
AirPlay 2 is een stap voorwaarts, omdat Apple smartphones en tablets daarmee als audiobron kunnen worden gebruikt binnen het Bluesound ecosysteem. Dat gaat trouwens verder dan het geluid van iOS apps als Youtube of Netflix afspelen via elk gewenst Bluesound apparaat in het netwerk. Abonnees van Apple Music kunnen met Siri nu ook stemcommando’s geven om een specifiek album of muziekgenre in een bepaalde ruimte af te spelen. Het toevoegen van één ‘Gen 2i’-apparaat aan een bestaand Bluesoundsysteem is voldoende om een compleet BluOS-systeem van AirPlay 2 te voorzien.

Bluesound Pulse 2i
Generation 2i heeft ook tweeweg Bluetooth aan boord, dat – zelfs tegelijkertijd – kan ontvangen én zenden. Hierdoor is onder andere draadloos luisteren met een Bluetooth hoofdtelefoon mogelijk. Met het eveneens nieuwe aptX HD Bluetooth kan zelfs beter-dan-cd-kwaliteit audio in 24bit-resolutie draadloos gestreamd worden. Daarnaast beschikt Generation 2i nu over dual-band WiFi, zodat gebruik gemaakt kan worden van het minder zwaarbelaste en snellere 5 GHz thuisnetwerk, en hebben de all-in-1 Pulse 2i (€ 899,-), Pulse Mini 2i (€ 599,-) en Pulse Flex 2i (€ 349,-) nieuwe luidsprekers, krachtigere versterkers en de populaire audio-settings van de Soundbar gekregen. De Pulse 2i en Pulse Mini 2i kunnen nu als zelfstandige stereo-luidsprekers gebruikt worden. De Powernode 2i (€ 899,-) heeft een extra gecombineerde toslink/3,5mm optische/analoge ingang gekregen en de Soundbar 2i (€ 999,-) is voorzien van een HDMI-ingang (met ARC en eARC).

Rob Nijman

DALI Benelux, www.dalibenelux.nl

Check Also
Sony software update α9full-frame mirrorless camera (model ILCE-9)
Sony heeft een software update uitgebracht voor de α9full-frame mirrorless camera (model ILCE-9). Deze biedt ...