Samsung Portable SSD T5: een snelle, betrouwbare SSD voor onderweg en thuis

Redactie Coverstory

Archief Media Detail 288-2017
De nieuwe portable T5 SSD van Samsung is een compact snelheidsmonster. En omdat het kleinood geen mechanische onderdelen bevat is het ook nog eens betrouwbaar om overal mee naartoe te nemen.

Een jaar of wat geleden was het ondenkbaar: een SSD ter grootte van bijvoorbeeld 2 Terabyte. Inmiddels is dat – als u er voldoende geld voor over hebt – geen probleem meer. Samsung bewijst dat met bijvoorbeeld de T5 externe SSD. De T5 is leverbaar in diverse opslagcapaciteiten: 250 GB, 500 GB, 1 TB en 2 TB. Ze zijn allen gewapend met bij SSD’s behorende indrukwekkende doorvoersnelheden van tot 540 MB/s. Al gebied de eerlijkheid wel te zeggen dat dit alleen haalbaar is als uw pc of laptop daar ook toe in staat is. Gebruikt uw systeem inwendig een traditionele harde schijf, dan zal precies dát onderdeel de belemmerende factor gaan vormen. Uiteraard is het ook weinig zinvol – als het om snelheid gaat – om de T5 aan een USB2-poort te hangen. De maximale doorvoersnelheid haalt u alleen bij USB3.1 Gen 2. Daarbij kan gekozen worden uit een ‘traditionele’ USB-aansluiting of een nieuw en hip USB-C exemplaar. De drive zelf is voorzien van USB-C, kabels voor een C-C verbinding of C-naar-standaard USB worden meegeleverd. Groot voordeel van USB-C is overigens dat u nooit meer hoeft te letten op hoe u de kabel inprikt. Omdraaien mag!

500 GB
Wij kregen een 500 GB T5 in handen, voorzien van een mooie blauwe behuizing. Het is een wel heel compact apparaatje. Gelukkig iets groter dan een USB-stick, want anders wordt het risico op kwijtraken wel heel groot. Maar veel kleiner én lichter dan een traditionele externe USB harddisk. Omdat bewegende mechanische onderdelen ontbreken – als opslagmedium worden Flash geheugenchips gebruikt – kan de T5 ook een heel stuk beter tegen schokken en stoten dan een gewone harde schijf. Met name voor mobiel gebruik is dat erg prettig natuurlijk. Volgens Samsung levert een val van een hoogte van twee meter geen problemen op voor de in stevig aluminium gebouwde T5. En als u nog wat meer of safe wilt spelen belet niets u natuurlijk om er een klein draagetuitje voor te kopen.

Versleuteling
De T5 beschikt over ingebouwde hardwarematige encryptie, mocht u dat willen. Heeft als voordeel dat al uw gevoelige gegevens stevig versleuteld via AES 256 bewaard worden. Mocht u het apparaat dan ooit kwijtraken of slachtoffer worden van diefstal, dan is er wat data op de SSD betreft geen vuiltje aan de lucht. Mits u natuurlijk een stevig wachtwoord instelt. Om hardware-versleuteling te kunnen gebruiken dient u overigens de meegeleverde tool te installeren; het installatiebestand vindt u op de SSD zelf. Diezelfde tool wordt trouwens ook gebruikt om de firmware van de T5 up-to-date te houden.

Thermische beveiliging
Mocht u de T5 héél zwaar gaan gebruiken, dan kan de temperatuur wat hoger oplopen. Onder normale omstandigheden is dat geen probleem. Maar het wordt mogelijk een ander verhaal als u in zonnig Spanje bij 40 graden buitentemperatuur stevig aan de slag gaat. Om dataverlies onder dat soort omstandigheden te voorkomen heeft Samsung een ‘Dynamic Thermal Guard Protection’ ingebouwd. Deze zorgt ervoor dat de werktemperatuur van de T5 áltijd onder de 45 graden blijft. En daarmee is de kans op fouten en defecten nihil.

Compatibel
Het aardige van de T5 is dat deze compatibel is met diverse apparaten. Ten eerste natuurlijk de aloude Windows pc of laptop, maar ook de Mac en – jawel – Android smartphones en tablets. Het meest praktisch zijn wat deze laatste categorie betreft natuurlijk toestellen met een USB-C aansluiting. Maar het is geen drama als die ontbreekt, via een zogeheten OTG-kabel voorziet u de meeste mobiele Android-apparaten van een USB-aansluiting. Wel geldt dat het dan vaak om USB2 gaat, met vanzelfsprekend veel lagere doorvoersnelheden tot gevolg. Dat levert bij smartphones en dergelijke overigens veelal geen kopzorgen op; meestal zijn de over te dragen bestanden klein. Tegelijkertijd geldt dat u bijvoorbeeld een flinke verzameling films en muziek via het snelle USB 3.1 vanaf de computer naar de T5 kunt kopiëren; de smartphone of tablet wordt dan alleen gebruikt voor het afspelen. Kortom: die Android-compatibiliteit is een leuk en handig extraatje. Als bestandssysteem is overigens exFAT in gebruik, wat de bredere inzetbaarheid en uitwisselbaarheid mogelijk maakt.

Snelheid
Om eens te kijken wat de T5 op ons systeem presteert lieten we de schijfbenchmark van Sisoft er eens op los. En dat zonder de tools van Samsung te installeren en ook nog eens op een systeem dat over ‘slechts’ USB 3.0-poorten beschikt. De resultaten waren desondanks indrukwekkend met een schrijfsnelheid van 441,52 MB/s en een leessnelheid van 442,7 MB/s. Inderdaad: dat zijn natuurlijk niet de ‘beloofde’ waarden van 540 MB/s en 515 MB/s. Maar dat is vooral omdat onze arme USB-controller die snelheden niet haalt. Desondanks is een USB 3.0-poort een item dat heel veel computergebruikers op hun systeem zullen aantreffen. En dan is het prettig om te weten dat de T5 ook daar razendsnel op werkt.

Toepassingen
Toepassingen voor deze kleine rakker zijn legio. Ten eerste is het natuurlijk een ideaal medium om grote bestanden op mee te nemen onderweg. Maar denk ook eens aan videobewerking. Zeker op een laptop met een trage harde schijf of een net wat te kleine SSD voor dat soort toepassingen is de T5 een prima hulpmiddel. Zeker als u voor een wat groter exemplaar qua opslagcapaciteit kiest. Dankzij de ingebouwde hardwarematige versleuteling is veilig bewaren van (privacy)gevoelige gegevens ook eenvoudig te realiseren. Denk daarbij ook aan bijvoorbeeld de tijdens de vakantie gemaakte foto’s. Door deze met enige regelmaat over te hevelen naar de T5 en ze versleuteld te bewaren hoeft u niet bang te zijn voor diefstal of verlies. De liefhebbers zouden tot slot de SSD zelfs kunnen gebruiken om virtuele machines op te installeren. Mogelijkheden genoeg dus!

Conclusie
Een snelle, betrouwbare SSD voor onderweg en thuis. Dankzij hardware-encryptie een veilige haven voor gegevens die niet in verkeerde handen mogen vallen. De snelheid en schokbestendigheid maken de hogere prijs ten opzichte van een traditionele harddisk wat ons betreft goed.

Levensduur, geen probleem
De eerste generatie SSD’s had een wat minder goede naam als het ging om levensduur. Dat heeft te maken met het feit dat de geheugenlocaties (laten we deze voor het gemak even cellen noemen) maar een relatief beperkt aantal keren is te beschrijven. Tijdens een schrijfactie van een cel wordt deze namelijk opgewarmd, wat de fysische eigenschappen van die locatie in de loop der tijd verandert. Datzelfde verschijnsel geldt overigens voor álle Flash-gebaseerde opslaggeheugens, waaronder USB-sticks en SD-kaartjes. De kans dat u in de problemen komt met een geheugenkaartje of stick is niet heel groot; zó vaak worden die dingen meestal niet beschreven. Dat is een ander verhaal met een SSD, zeker als deze is ingebouwd in een computer en fungeert als systeemschijf. In dat geval wordt er heel wat afgeschreven. Gelukkig beschikken SSD’s over een slimme controller die ervoor zorgt dat niet steeds opnieuw dezelfde cellen slachtoffer van een schrijfactie worden. Door alles netjes te verdelen over alle beschikbare cellen ontstaat zo een lange levensduur van vele jaren. En zelfs als er cellen defect raken is er nog niets aan de hand. Een SSD beschikt namelijk over reserve Flash-geheugen. Zodra een cel in het standaardgeheugen defect raakt, wordt er leentjebuur gespeeld bij dat reservegeheugen. Omdat een externe SSD als de T5 niet als systeemschijf wordt ingezet, ligt de verwachte levensduur daarvan natuurlijk nog hoger. U hebt er dan ook hoogstwaarschijnlijk vele jaren plezier van. Geen angst voor de SSD dus!

Ronald Smit

Samsung, www.samsung.com/nl/memory-storage/portable-ssd/

Check Also
Denon D-T1 systeem: zeer betaalbaar
Denon bouwt voort op het succes van zijn legendarische M-reeks met de lancering van het ...