Wat bracht de ISE 2018? Trends & highlights

Redactie Shows

Archief Media Detail 291-2018
Met 1.200 standhouders en 15 hallen in de RAI mag er voor de ISE 2018 weer van een grootste opzet gesproken worden. De nieuwste technologische ontwikkelingen en ingeslagen trends op het gebied van AV, domotica, digital signage, onderwijs, netwerken en communicatie kwamen uitgebreid en enerverend aan bod. Een korte impressie van de belangrijkste trends en highlights.

De term slim huis (het smart home) wordt geleidelijk vervangen voor het integrated home. Met andere woorden technieken die in het slimme huis integreren c.q. de smart living hiermee verrijken. Tot voor kort ging het met name om de automatiseringssnufjes en robotica voor temperatuur, zonwering, huishoudelijke taken, veiligheid, hospitality, AV door het gehele huis, smart cooking, de wellness badkamer en groen bij het energieverbruik. Het integrated home omarmt de koppelende technieken van de buitenwereld zoals werk, het Internet der Dingen (IoT), gezondheidszorg, de connected car, entertainment en global communication.

Overal sensoren
Een belangrijke trend op de ISE is ‘the rise of the sensors’. Sensoren zijn overal aanwezig, signaleren, meten en analyseren. Relatief nieuw zijn de inzet van video- en audio sensing. Dat gaat bij beeld veel verder dan een bewakings- of videocamera. Video Big/Deep Data analyseren de gedragingen, wensen en actiepatronen van de aanwezigen thuis of op kantoor. Met behulp van de daarop volgende analyse past de slimme woon/werkomgeving zich optimaal aan op bewoners.
De slimme tv analyseert het kijk- en zoekgedrag van de gebruikers. Een breed spectrum van toepassingen variërend van programmavoorkeuze en de geliefde beeldinstellingen tot het onderzoeken van de reacties op de vertoonde scenes of beelden.
Audioanalytics luisteren zowel naar spraakopdrachten als de muziekvoorkeuren en activiteiten in het smart home of building. Ook hier het optimaliseren van de leef & werkomgeving en het verbeteren van de hospitality.

IoT
Het Internet Of Things voorziet een sterk groeiend aantal huishoudelijke, communicatie- en entertainment-apparaten van aan het netwerk gekoppelde sensoren. Aan de ene kant een zegen. Apparaten informeren elkaar over hun status, uit te voeren functies en de resultaten daarvan. Aan de andere kant ook een potentiele plaag. Wat wordt er allemaal aan gegevens verzameld en wie kan daar kwaad mee aanrichten.

Hospitality en E-Health
Biosensoren bewaken onze gezondheid. Zij informeren de bewoners over hun gezondheid en welzijn. Desgewenst koppelen zij in het smart carehome ook met de zorg- en hulpverlening. Goede voorbeelden vormen het instellen van de (sfeer-)verlichting, de bioadaptive lighting, het meten en optimaliseren van slaappatronen, het bevorderen van activiteiten en mobiliteit.
De hospitality zorgt ervoor dat iedereen zich well en happy voelt op de woon- of werkplek. De privé-instellingen van de gebruikers volgen hen naar de volgende locatie die zich op basis van de opgeslagen instellingen in de smartphone of tablet ter plekke op maat configureren. Dat geldt zowel voor wonen in het smart-home als werken met Office 365 en dergelijke ICT-suites. Crestron maakt zich sterk voor Workplace Technology Solutions voor meetings en communicatie via de cloud. AirMedia 2 voorziet in de bijbehorende draadloze presentatietechnologie. Overal de vergaderplek die jij wilt.
Langer werken, ziekte en gebrek, de hospitality en E-Health zorgen er voor dat mensen langer bij een goede kwaliteit van leven kunnen functioneren.

Kunstmatige intelligentie
Zowel op de CES als de ISE van dit jaar was kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI) een van de highlights. Veel aandacht trekken de spraakgestuurde persoonlijke assistenten in slimme luidsprekerboxen of LED-lampen. Zij herkennen niet alleen de vocale commando’s maar analyseren en interpreteren ook de wenspatronen van hun gebruikers.
Voor het eerst duiken nu ook het machine- en diepleren in het slimme huis, het smart office en audiovisuele apparatuur voor de consument op. Deze systemen analyseren niet alleen de gegeven opdrachten. Zij leren ook hier patronen in te herkennen en te voorspellen wat hun gebruikers vervolgens of binnenkort nodig hebben. Het anticiperen op gewenst entertainment en komende bestedingen vormt nog maar het begin.
Slimme koelkasten en keukenapparatuur die het healthy en smart food adviseren zijn inmiddels al verkrijgbaar. Evenals zelfrijdende connected cars. Ecosystemen van optimaal samenwerkende AV- en home devices en netwerken zijn in opkomst. Dat wordt straks lekker verwennen en verantwoord gebruik maken van hulpbronnen.

Andere innovatieve trends
De besturing met gebaren, gesture control, is weer helemaal terug. In een aantal gevallen werken gebaren zelfs samen met voicecontrol.
Ramen die functioneren als touchscreen. In feite de app-display van uw smart-phone op het venster. Idem ontwikkelingen bij flexibele beeldschermfolies die je op tal van objecten kunt aanbrengen. Spiegels die behalve reflecteren ook de gesimuleerde effecten van opmaak en kleding laten zien.
Videowanden en -tegels die zichzelf optimaal aanpassen aan de beeldafmetingen en het omgevingslicht. Immersive (= het onderdompelen in) wordt standaard voor 4K of 8K video en ruimtelijk geluid. 360 graden betreedt de homecinema.
Virtual Reality, Augmented Reality en Mixed Reality vinden hun weg naar home entertainment/gaming, onderwijs, videoconferencing, health consulting en het ondersteunen van ouderen. Tegenwoordig spreekt men van XR, Extended Reality die alle drie de genoemde vormen omvat.
Bij de netwerken komen Li-FY en G5 met IPv6 met flexibele en bliksemsnelle (bandbreedte en datarates) in de spotlights. Het overal beschikbaar zijn van Internet en de cloud en het streamen en downloaden van video en audio kent dan eigenlijk geen beperkingen meer.

Multikanaals audiodistributie en netwerken
Na video gaat ook audio grotendeels per Internet Protocol (IP). Het klinkt de audiofiel als een gruwel in de oren maar het verzenden van hoogwaardig geluid per digitale pakketpost is aan de orde van de dag. De netwerkstandaard Dante integreert snel in AV-producten. En ook ruimtelijk geluid zoals Atmos betreedt de netwerk infrastructuur van de IT-afdeling.
Voor de audiofiel zijn er nu netwerkafspelers zoals de NP30 van Cambridge Audio, een streaming audio player die zowel via WiFi als via CAT-kabel zijn data kan binnen halen.
Van Crestron is er bijvoorbeeld AVIA cloud connect DSP met automatisch akoestische ruimte- instelling en ondersteuning voor Dante, VoIP, USB en POTS plus een ingebouwde spectrumanalysator.
SMPTEST. 2110 met AES67 voorziet in met elkaar onderling samenwerkende en opererende signalen bij IP audionetwerkprotocollen. 360 graden audio is vooralsnog het terrein van Dolby Atmos. Wel doemt er aan de horizon concurrentie op in de vorm van Auro-3D en DTS:X. Dit ruimtelijk geluid geeft net dat stukje extra beleving in de homecinema, bij evenementen en pretparken.

Videonetwerken
De trend van video steeds sneller, met meer kanalen en meer service naar de gebruiken via IP groeit onverdroten verder. Bij End to End IP voor video gooit de NDI-standaard van NewTek hoge ogen. Het Distributed Netwerk Interface maakt het mogelijk dat compatibele videodevices overal op het netwerk met elkaar kunnen communiceren, AV-files benaderen en met elkaar delen. Steeds met switchers, capturesystemen, mediaservers, camera’s en routers ondersteunen deze flexibele en kostenbesparende NDI-standaard.

Beeld highlights
Videoprojectie mikt op 4K/UHD met 30.000 lumens Solid State Illumination (SSI) door lasers. Bij een dergelijke licht- en datakracht zijn dedicated mediaservers, breedbandnetwerken en snelle beeldprocessoren onmisbaar. HDMI 2.0 en DisplayPort 1.2 zijn favoriet bij de aansluitingen. 8K wordt steeds meer realiteit.
Panasonic toonde de evenementwereld van morgen met 3D mapping, videoprojectie die een grafische beeldstructuur over objecten zoals gebouwen en koepels (domes) heen legt. Hierbij worden artiesten live getransformeerd in gesynchroniseerde geanimeerde projecties. Voor deze spectaculaire show worden professionele 4K-camera’s, geautomatiseerde systemen, roboticasystemen, laserprojectoren met hoge helderheid ingezet.
Voor in winkels en musea laserdomeprojectie, interactieve displays en LinkRay-technologie. Behalve te bekijken op de projectievlakken ook direct zelf data op het mobieltje of ander device te ontvangen. En passant kan de uitbater dan met het OpenPort PLATFORM de interesses van uw klanten registreren met geavanceerde analysetools. Samsung spreekt inmiddels van smart digital signage. Reclame-displays die zich aan de wensen en gedragingen van de bezoekers aanpassen.

Videoconferencing
Bij de beeldcommunicatie, unified communication (UC) of videoconferencing gaat het om lekker informeel overal een eigen communicatienetwerk met live beeld on the fly kunnen neerzetten. Microsoft gooit hierbij hoge ogen met Skype for business (SfB). In de huddle room (De knusse even bij elkaar komen UC-ruimte) gaat voor een belangrijk deel met behulp van USB-camera’s.
Lekker handig en compact is bijvoorbeeld de Crestron Mercury UC-oplossing met Bring Your Own Device (BYOD) in Skype for business en AppSpage digital signage.

Dashboarding en controlrooms
De moderne manager beoordeelt de status, ontwikkelen en processen tegenwoordig op een visueel/grafische display. Dat heet ook wel dashboarding net als bij uw auto.
Een flinke stap verder gaat de controlroom met videomuur. Mitsubishi liet daar eentje van meer dan 11 meter met NNP direct view LED-schermen zien. Uiteraard ook geschikt voor het bewaken van de logistiek, mobiliteit en veiligheid.

Residentieel en smart building
De wereldwijde markt voor smarthomes en domotica gaat richting de 120 miljard. Als belangrijke aanjagers gelden in deze de Virtual User Interfaces (VUI’s) zoals Amazon Echo, het IoT en home entertainment met SSI-projectoren aangevuld met Atmos geluid. Daarnaast de groeiende behoefte aan slimme ondersteuning van de vergrijzende mensheid.
In 2020 zal elk (slim) huis rond de 38 smart devices bevatten. Bluetooth grijpt zijn kansen bij de draadloze verbindingen.
Bij het slimme (kantoor-) gebouw een aantal interessante ontwikkelingen. Het is nu niet alleen meer de markt van grote spelers. Kleinere bedrijven en startups rukken op. De Pro-AV industrie verkent de markt voor UC en multikanaalscommunicatie met zowel de medewerkers als klanten. Het verzamelen van grote hoeveelheden data en signalen wordt big business om de slimme gebouwen optimaal te kunnen besturen.
Slimme gebouwen zoeken contact met smart communities en cities. De integratie van het slimme gebouw in de smart city vormde een belangrijk onderdeel van de Smart Building Conference (SBC) op de ISE.
De grote verscheidenheid aan connectivity-standaarden staat onderdruk. Liever een of twee dan een groot aantal elkaar beconcurrerende bussen. Nieuwkomers zoals Time Sensitive Networking (TSN) en Audio Video Bridging (AVB) loeren op lucratieve kansen.
Tot slot de constatering dat de AV-industrie steeds meer grip krijgt op de geïntegreerde sfeersetting (ambiance) en communicatie binnen slimme huizen en gebouwen.

Ulco Schuurmans

ISE, www.iseeurope.org

 

Check Also
Yamaha RX-A680 en RX-A880 (AVENTAGE-serie): Home Cinema power
Maximaal geluid, uniek design: de AV-receivers van de Yamaha AVENTAGE-serie vallen op door uitgelezen componenten ...